torsdag 5 juli 2012

Fruktig nötlimpa

Varit sugen på att baka bröd ett tag nu o när jag gick igenom mina Hembakat tidningar hittade jag några stycken där. Jag gav mig på ett bröd som inte behövde jäsa utan man skulle bara röra ihop och slänga in det i ugnen, passade mig perfekt eftersom jag gjorde det ganska sent på kvällen.


Eftersom jag glömt att köpa aprikoser så hällde jag i lite russin. Detta är ett härligt bröd med mycket tuggmotstånd. Jag tycker nog inte man ska skära för tjocka skivor av det, även om det är gott blir det väldigt mycket att tugga om man får för tjocka skivor. Sen kände jag även att kanterna blev lite hårda men det är bara att skära av dem innan man äter. Väldigt enkelt och gott bröd. Nu måste jag pröva något av de andra oxå, annars blir min jäst jag köpte för gammal....

Fruktig nötlimpa:

200 g torkade aprikoser
170 g hasselnötter
4 dl dinkelmjöl fullkorn
4 1/2 dl rågkross
2 dl linfrön
1 dl vetekli
1/2 msk bikarbonat
1/2 msk salt
1 dl mörk sirap
6 dl filmjölk

Topping:

30 g hasselnötter
1 msk linfrön

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 150 grader. Smöra en stor brödform på 2 liter. Bröa den med vetekli.

2. Hacka aprikoserna i små bitar och grovhacka hasselnötterna. Blanda sedan alla ingredienserna i en stor bunke.

3. Häll smeten i formen och strö över hasselnötter och linfrön. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 1 tim och 30 min. Täck eventuellt brödet med folie de sista 15 min. Stjälp upp brödet ur formen och låt det kallna inlindat i en bakduk.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar