Egentligen var jag för trött, efter att ha sovit dåligt inatt men när dottern så gärna ville baka, vad gör man inte. Hon älskar att stå och mäta upp, röra och naturligtvis PROVSMAKA. Efter lite letande bland utklippta recept och tittande i böcker föll valet på kärleksmums, vilka jag faktiskt aldrig bakat förr, trots att det är en klassiker. Det blev en misslyckad och en lyckad smet, skyller på att jag var trött och att det var därför vi hällde i 2dl mjölk istället för 1dl. Så det var bara att på det igen. Tror dock att det var ngt feltryck i receptet för enligt det skulle där bara vara 2dl vetemjöl i men när vi rört i allt var smeten alldeles rinnande, så jag hällde i lite mer mjöl på måfå tills jag tyckte att smeten verkade ok. Slutresultatet blev bra så det var nog ett smart drag. Kolatoppingen som jag bredde över passade mig perfekt eftersom jag inte är vidare glad att ha kaffe i eller på mina kakor men det är ju en smaksak. Receptet är från en veckotidning men fråga mig inte vilken.
Kärleksmums - ca 20 bitar
100 g smör
2 dl socker
2 ägg
1 dl mjölk
3-4 dl vetemjöl
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
Kola topping:
2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
2 tsk kakao
kokosflingor
Såhär gjorde vi:
1. Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna ca 37 x 25 cm med bakplåtspapper.
2. Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och poröst.
3. Blanda samman äggvispet, smält smör och mjölk. Rör i vetemjöl, kakao och bakpulver. Bre ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna.
4. Gör kolatoppingen under tiden som kakan är i ugnen. Blanda florsocker, grädde och kakao i en kastrull. Låt koka upp och sjud sedan på svag värme i 20-30 min till trögflytande konsistens.
5. Bre kolasmeten över kakan och strö över kokosflingorna.
mums!
SvaraRadera