torsdag 29 december 2011

Polkakola

Detta receptet hittade jag i en veckotidning förra julen, den är underbart god med sin mörka chokladsmak och polkagrisen till.

Polkakola, ca 70 st (beror på hur stora bitar man skär, jag fick nog bara hälften)

3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
2 dl socker
3/4 dl kakaopulver
1 msk smör eller margarin

Garnering:
Ca 1 dl polkagrisar

Gör såhär:

1. Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20x20 cm.
2. Mät upp vispgrädde, sirap, socker, kakao och matfett i en kastrull. Värm upp under omrörning så att ingredienserna blandas väl. Koka därefter smeten i ca 25 minuter.
3. Hacka polkagrisarna under tiden smeten kokar, jag brukar lägga in dem i en plaståse, linda en handduk om och banka med en hammare.
4. Prova att kolasmeten är färdigkokt genom att doppa en tesked i smeten som sedan ställs i ett glas med kallt vatten, stelnar smeten och går att rulla till en kula är den färdigkokt, en termometer bör hålla 123-124 grader.
5. Häll ut smeten jämt i formen och strö direkt över de hackade polkagrisarna, ställ svalt att stelna, skär sedan kolan i bitar.

1 kommentar: